Jeg skal udstille både her i København og i Stockholm samt på to andre messer i Tyskland senere på efteråret. Jeg har derfor været på fire auktioner og købt de mest fantastiske perler til dig og dine kunder. Unikke perler, lavet halskæder, collier, par, dråber og mere.
Mød mig første gang på messen i København på stand nr. 110, hvor du kan se det store udvalg.
København – Lokomotivværkstedet den 22 – 24. August 2014
Tilmelding er åben på: http://www.cphjs.dk/da/messen/registrering-besogende
Stockholm den 5 – 7. September 2014
Tilmelding er åben på: http:/preciousfair.se/reg
af Nina Hald
I det seneste årti har konserveringen af et meget fint, stort og detaljerigt musikskab fra midten af 1700-tallet været i gang på Rosenborg Slots værkstedsafdeling i Nationalmuseet Brede. Men i løbet af foråret 2014 gik arbejdet i stå: Perlemors-ekspertise var nødvendig.
I 1757 fik kong Frederik 5. (1723-1766) et meget fint skab leveret, udført af møbelsnedkeren C.F. Lehmann (og hans værksted). På skabet sad en større indsats med perlemor, specielt indkøbt i Rotterdam og Amsterdam. Dengang blev perlemor regnet som et eksotisk materiale – sammen med for eksempel skildpaddeskjold og strudseæg – og værdifuldt, fordi det var så sjældent, at det var svært at få lov til at købe.
I 1700-tallet har det måske taget 25-40 snedkere at fremstille skabet; fra arkiver ved man at det kostede 6.560 rigsdalere. Møblet var et skuestykke, fordi kongen ønskede at blære sig. Og hvordan bedre end ved at fremvise et skab, som var datidens ”jukebox”? Musikskabet var vanvittig dyrt med samtidens øjne; prisen for Sorgenfri Slot var dengang 7.000 rigsdaler, så musikskabet har bogstaveligt kostet en herregård. I dag vil de fleste nok synes at skabet har en noget voldsom æstetik; faktisk ligner musikskabet noget ud af en Disney-film, der har sin egen personlighed, og som lige pludselig kan begynde at tale. Men hvis skabet kunne tale, ville det være begrænset, hvor meget det kunne fortælle; skabets spilleværk gik formentlig relativt hurtigt – blot få år – i stykker efter fremstillingen. Hver gang skabet blev flyttet, tog det hårdt på møblet. Når det skulle flyttes var man nødt til at splitte det op i mindre dele, og når dele blev opmagasineret rundt omkring, blev de ikke katalogiseret godt nok. Ved oprydninger bortkom dele af spilleværket; man ved i hvert fald ikke længere hvor de er at finde.
Man har været i stand til at rekonstruere melodierne, som menes at være skrevet af en dansk komponist specielt til musikskabet, og disse vil blive afspillet officielt for første gang den 29. august 2014 ved et ICOM-møde (International Council of Museums, red.) i København, hvor Musikhistorisk Museum, som en underafdeling af Nationalmuseet, er medvært for mødet.
Hvad perlemoret angik, kontaktede Rosenborg Slots møbelkonservator Tom Feilberg Torben Skov, der som perlegrossist havde udmærket sig i forbindelse med perleudstillingen på Rosenborg Slot, afholdt i 2012. Mest muligt af musikskabets oprindelige perlemor er forsøgt bevaret – det stammer fra hvide-, sølv- og guldlæbede Pinctada maxima-skaller. En del af den oprindelige perlemor er gulnet af ælde, men noget har også oprindeligt haft et gulligt skær. Det fik Torben Skov til opgave at matche bedst muligt. Og på en flot solskinsdag kunne Torben Skov så præsentere Rosenborg Slots møbelkonservatorer – Tom Feilberg og Bodil Stauning – for perlemoret, som var blevet specielt udskåret efter konservatorernes målangivelser og 3D-angivelser.
C.F. Lehmanns musikskab (inventarnummer Ea 13-234) er ca. 4,30 meter højt; underdelen – som er den største del på skabet – er 2,12 meter langt og 1,14 cm dybt. Samlet har skabet en vægt på omkring 300-400 kg. Skabet er konstrueret af eg, fineret med palisander, ibenholt, forgyldte lister, lueforgyldte beslag og på indsatsen dekorative detaljer af perlemor. Skabets store spilleværk kunne i sin tid spille 12 melodier for tværfløjte og cembalo og to melodier for tværfløjte; det lille spilleværk kunne spille syv fanfarer (udelukkende for trompeter). Det lille spilleværk startes af et ur, og det lille spilleværk udløser det store. Man har i samarbejde med Musikhistorisk Museum været i stand til at genskabe musikken, for valserne, hvor musikken var ”angivet”, er bevaret. Museumsinspektør Thure Bergstrøm, Musikhistorisk Museum, har beskrevet musikken i en artikel, som udkommer i august 2014. Musikskabet forventes færdigrestaureret i 2015; til den tid vil der have været anvendt cirka 7.000 arbejdstimer til dets restaurering. En restaurering foretaget i det 21. århundrede skal gerne kunne holde til 100-150 år. Skabet vil blive permanent udstillet på Rosenborg Slot, værelse 13 – værelset hedder ”Rosen”, og er at finde på midten af førstesal. Dermed vil Torben Skov også have ydet sit bidrag til Danmarks kongelige museumshistorie.
Møbelkonservatorerne på Rosenborg Slot havde brug for følgende stykker perlemor: 43 x 37 mm, 15 x 41 mm, 55 x 42 mm, 7 x 19 mm og to stykker 12 x 38 mm. Hertil leverede Torben Skov også noget ekstra perlemor (skaller), for det tilfældes skyld at det skulle blive nødvendigt. Torben Skov sponsorerede stykkerne af perlemor udskåret efter mål og 3D-tegninger; Rosenborgs møbelkonservatorer afslutter tilvirkningsarbejdet i hånden med fint slibepapir.